Cum sa faci o alegere de cariera atunci cand nu esti hotarata

Cum sa faci o alegere de cariera atunci cand nu esti hotarata

Alegerea unei cai de cariera este, fara indoiala, una dintre cele mai dificile decizii pe care o vei avea vreodata. Asta pentru ca va influenta cursul vietii tale. Desi este adevarat ca ne putem schimba mintea si carierele de mai multe ori in viata, este o decizie care nu ar trebui luata cu usurinta. Si cand esti nedecis, te-ai simti ca si cum ai purta greutatea lumii pe umeri.

Decizia este si mai dificila pentru absolventii colegiilor. Cu toate acestea, va puteti restrange optiunile luand in considerare o serie de orientari esentiale. Sa mergem!

Analizati-va capabilitatile

Evident, inainte de a va putea alege o cariera adecvata, trebuie sa va evaluati capacitatile si abilitatile. Facand ceva la care te simti bine iti va aduce un sentiment de satisfactie. In timp ce unii oameni nu reusesc sa ia in considerare acest lucru, fiind buni la ceea ce faci, te face pasionat. A fi pasionat de ceva te face sa te simti fericit.

In acest scop, faceti timp pentru a va identifica aptitudinile, abilitatile, interesele si modul in care acestea se imbina cu personalitatea dvs. De fapt, acesta din urma este la fel de important pentru a determina daca sunteti pregatit pentru un anumit loc de munca sau nu.

Ar fi o idee buna sa folositi testele de cariera. Si nu va descurajati daca rezultatul este exact opusul a ceea ce v-ati gandit. Asigurati-va ca ramaneti flexibil si, daca nu, puteti consulta intotdeauna cu un consilier de cariera sau un profesionist in dezvoltarea carierei care va va ghida in acest proces. La sfarsitul zilei, ati putea descoperi ca aveti abilitatile potrivite pentru a deveni un avocat pentru vatamari corporale sau un profesor francez – cine stie?

Cuprindeti o lista a ocupatiilor care va plac

In scopul de a restrange optiunile de cariera, ar trebui sa aveti o lista cu ceea ce va place sa faceti sau sunt bune la? Spre deosebire de trecerea fara rost a listelor nesfarsite de cariere si ocupatii, ar trebui sa alegeti cele care va reprezinta. Acest lucru ar trebui sa fie usor, avand in vedere ca utilizati o serie de instrumente de autoevaluare. Pentru a ramane organizat, ar trebui sa includeti ocupatiile dorite intr-o lista singulara.

S-ar putea numi lista: ocupatii pentru a explora. Luati in considerare, vorbim despre ocupatii care sunt caracteristice personalitatii si abilitatilor dumneavoastra. Deci, nu va speriati sa includeti ocupatii pe care nu le cunoasteti prea mult.

Efectuati unele cercetari

Urmatorul pas este, desigur, cercetarea ocupatiilor prezente pe lista pe care ati facut-o anterior. Acest lucru se aplica in special daca exista mai multe cariere pe lista pe care nu sunteti foarte informat despre.

Adevarul este ca de multe ori avem idei si preconceptii vagi privind diferitele profesii. Facand niste cercetari, puteti elimina posibilele indoieli pe care le aveti si puteti obtine faptele inainte de a lua o astfel de decizie importanta.

Evident, ar trebui sa intelegeti modul in care functioneaza piata muncii, precum si venitul potential pe care l-ati putea castiga prin alegerea unei anumite profesii. Venitul pe care il generati printr-o profesie nu este ceva ce ar trebui sa fie trecut cu vederea. Castigurile financiare contribuie cu siguranta la motivarea noastra de a ne imbunatati si a avansa pe scara profesionala.

Lasă un răspuns