6 emisiuni TV româneşti de urmărit

arena leilor

În ultimul timp, am început să caut emisiuni româneşti care merită urmărite pentru calitatea subiectelor tratate şi profesionalismul producătorilor. Am ajuns să găsesc vreo 6 bune şi încă vreo 4-5 mai slăbuţe, dar care trebuie menţionate. Le aveţi pe toate în lista de mai jos. Ce-i drept, nu a fost deloc uşor să le găsesc. Am avut de navigat printre producţii de toată jena cu regii prost făcute, cu scandaluri scornite din nisip, cu plante pe post de asistente. Am vrut şi să evit emisiunile cu voci, dansuri sau alte talente ascunse, emisiuni bune, de altfel, dar de care ne-am cam săturat.

Arena leilor

Un reality-show axat pe business, probabil singurul de acest gen difuzat de televiziunile româneşti. Prezentată de către Corina Dobre, emisiunea a ajuns la al cincilea sezon şi, chiar în această perioadă, producătorii se află în turneu prin ţară, alături de School for startups, pentru a face preselecţii şi a căuta noi concurenţi. 6 oameni de afeceri – investitori de succes din România (printre care s-au aflat şi Călin Fusu, Mirela Roşca, Marius Ghenea sau Carmen Săndulescu) – sunt puşi faţă în faţă cu ideile unor antreprenori aflaţi la început de drum. Dacă-şi susţin cu argumente concrete şi corecte  ideile propuse, concurenţii pot primi o finanţare de până la 100.000 de euro din partea “leilor”, în schimbul unui procent din acea afacere. Emisiunea merită văzută şi numai pentru a afla cum trebuie construit şi pus la punct planul unui business.

(se difuzează în fiecare zi de luni, de la ora 19:30 la TVR2 – momentan se difuzează reluări până la începerea noului sezon – Website | Facebook | Twitter)

Romania, te iubesc

O consider a fi una dintre cele mai bune producţii de televiziune din România şi cea mai profesionistă emisiune de anchete extrem de bine documentate. Se vede că în spatele unor oameni precum Alex Dima, Paula Herlo sau Cristian Leonte stă o echipă bine pregătită, dispusă să facă sacrificii profesionale pentru a aduce de fiecare dată dezvăluiri remarcabile şi pentru a arăta, aşa cu este, realitatea care nu se vede cu ochiul liber. Se simte profesionalismul celor care lucrează acolo în fiecare cadru, în fiecare replică, în fiecare întrebare, în fiecare anchetă. Merită urmărită pentru faptul că, peste toate, este un “spectacol de imagine şi realitate”.

(se difuzează în fiecare zi de duminică, de la ora 18:00 la ProTv – Website | Facebook  |Twitter)

Profesioniştii

Este cel mai urmărit talk-show cultural din România. O emisiune pe care recunosc că am descoperit-o foarte târziu, când deja avea la activ câteva sezoane, dar care m-a impresionat de fiecare dată. Am fost încântat să descopăr arhiva emisiunilor pe site. Realizatoarea, Eugenia Vodă, este numele care dă greutate şi un stil unic acestei producţii. Împreună cu invitaţii, abordează aspecte deosebite din viaţa acestora şi pune accent pe momentele speciale din viaţa lor. Printre cei care au stat de vorbă cu Eugenia Vodă se numără Cristi Puiu, Johnny Răducanu, Oana Pellea, Damian Drăghici sau Ludovic Spiess.

(se difuzează în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 22:50 la TVR1 – Website | Facebook)

Replay

Este un talk-show de analiză fotbalistică ce rememorează momentele de glorie ale fotbalului românesc. Marian Olaianos şi invitatul permanent, Marius Mitran, comentează pe baza unor imagini de arhivă meciuri memorabile ale echipei naţionale sau ale echipelor de club. Emisiunea are câteva sezoane bune în spate şi a căpătat greutate de-a lungul timpului pe nişa emisiunilor sportive. Este transmisă live, este interactivă şi merită urmărită fie şi numai pentru a trăi (cei mai tineri) sau a retrăi unele dintre cele mai reuşite momente ale fotbalului românesc.

(se difuzează în fiecare zi de luni, de la ora 23:30 la TVR1 – | Facebook)

Ora de business

Este cea mai bună emisiune de ştiri şi analiză economică de pe la noi. Moise Guran explică într-un mod accesibil evoluţia evenimentelor de pe piaţa economică, face analize asupra cursului de schimb valutar şi educă telespectatorii pentru a anticipa anumite tendinţe din domeniul financiar. Profesionalismul şi experienţa realizatorilor se reflectă în calitatea emisiunii.

(se difuzează de luni până vineri, de la ora 20:30 la TVR 2 – Website |Facebook)

Lumea lui Banciu

Radu Banciu, cel pe care-l ştiam ca analist şi comentator sportiv, a trecut la alt gen de emisiune. Una de pamflet care se doreşte a fi o revistă a presei neconvenţională. În stilu-i caracteristic, Banciu comentează cele mai fierbinţi subiecte ale zilei, fiind, spre deosebire de alte producţii de acest gen, imparţial şi incomod în subiectele tratate. Producătorii spun că “superficialitatea şi prostul gust nu îşi au locul aici, iar comentariile nu vor fi formulate şi repetate într-un mod manipulator.” Merită urmărit măcar o dată doar pentru că este altceva şi tratează subiecte politice şi economice fără tensiunea specifică acestui gen de emisiuni.

(se difuzează de duminică până vineri, de la ora 23:00 la B1 – Website | Facebook)

Surprinzător, sau poate nu, cele mai multe dintre producţiile din listă sunt difuzate de posturile televiziunii publice. Da mă, aia pe care o hulim cu toţii că plătim abonament nejustificat.

Alte câteva emisiuni care merită un gram de atenţie: Garantat 100%, Cu ochii în 4, Promotor, Ce se întâmplă doctore, Destinaţii la cheie. Lista este deschisă. Aveţi şi alte propuneri?

Lasă un răspuns