Cum influenteaza in bine somnul dezintoxicarea creierului? | Partea a II – a

Cum influenteaza in bine somnul dezintoxicarea creierului? | Partea a II – a

Totuși, este și mai interesant faptul că acest sistem de instalații neurale nu este întotdeauna pornit. Aceiași cercetători au efectuat un studiu de urmărire publicat în Știință și au arătat că sistemul Glymphatic „se deschide” în timpul somnului. Au arătat că, în timp ce șoarecii erau treji, colorantul de urmă abia curgea prin creier. Cu toate acestea, când șoarecii erau adormiți sau erau sub anestezie, colorantul s-a mișcat rapid prin țesutul creierului, ceea ce sugerează că somnul a permis ca fluxul de LCR prin creier să crească. Cercetătorii chiar au testat acest lucru direct punând electrozi în creier pentru a măsura spațiul dintre celulele creierului în timp ce șoarecii erau treji sau adormiți. Ei au descoperit că somnul a făcut ca spațiul să crească cu 60%, permițând creșterea volumului și un flux mai rapid de LCR. Autorii sugerează că 40-80% din toxine sunt eliminate din țesutul creierului prin acest proces de curățare a toxinelor mediat de somn.

Eliminarea acestor toxine din creier este esențială. Multe studii anterioare au arătat că proteinele umplute greșit se pot acumula în acest spațiu. Se consideră că acumularea unora dintre aceste proteine ​​conduce la dezvoltarea neurodegenerarii. Importanța somnului în eliminarea acestor toxine este susținută de studii care leagă lipsa somnului cu boli neurodegenerative precum Alzheimer. Un studiu realizat de la Universitatea din California San Francisco a arătat că persoanele care sufereau de somn dezordonat din cauza problemelor cu respirația erau în mod semnificativ mai probabil să dezvolte o deficiență cognitivă ușoară sau demență decât persoanele cu somn sănătos.

Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au făcut un pas mai departe prin măsurarea concentrației de amiloid-beta, o proteină asociată bolii Alzheimer, în LCR a persoanelor lipsite de somn. Cercetătorii au testat 8 persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, care nu au suferit tulburări de somn. Participanții au fost organizați în trei condiții. Participanților la prima afecțiune li s-a permis să aibă o noapte normală de somn, în timp ce cei aflați în a doua condiție au fost lipsiți de somn. A treia afecțiune a constat în participanții la somnul indus de droguri. Pentru fiecare afecțiune, probele de LCR au fost prelevate la fiecare două ore pentru a urmări orice modificări ale concentrației de amiloid beta.

Lasă un răspuns