Cum afectează bine somnul dezintoxicarea creierului? | Partea I

Cum afectează bine somnul dezintoxicarea creierului Partea I

Ai dormit bine în ultima vreme? Știm cu toții că a dormi suficient este o parte importantă a vieții sănătoase și angajate. Bineînțeles, să dormi bine te menține ascuțit în timpul zilei, iar știința recentă a arătat, de asemenea, cât de important este în învățare și în memorie. Somnul nu este numai bun pentru a vă ajuta să acordați atenție în clasă sau pentru a vă aminti ce ați făcut ieri, dar vă ajută să vă mențineți creierul îngrijit și ordonat după o muncă grea de zile. Cercetările recente au arătat că somnul declanșează creierul pentru a elimina toxinele care se acumulează în timp ce te trezești.

În alte părți ale corpului dumneavoastră, gestionarea deșeurilor este responsabilitatea unei rețele de nave cunoscute sub numele de sistem limfatic. Acest sistem ridică și elimină moleculele toxice și alte produse reziduale care se acumulează în corpul dvs. în timp ce utilizați energie. În mod ciudat, creierul nu conține niciunul dintre aceste vase. Acest lucru i-a perplex pe oamenii de știință de ani buni, mai ales că creierul consumă mai multă energie decât orice alt organ din corp. Cum ar putea creierul să elimine deșeurile dacă nu are acces la vasele limfatice?

Abia de curând, un grup de oameni de știință a început să înțeleagă strategia creierului de înroșire a toxinelor. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și de la Universitatea Rochester au folosit un colorant injectabil și un tip special de microscop pentru a urmări modul în care fluidul se mișcă prin creierul unui șoarece viu. Ei au descoperit că lichidul cefalorahidian (LCR), lichidul limpede în care se află creierul, intră în creier în spațiile mici care înconjoară artere aducătoare de sânge. Acest spațiu este legat de un tip special de celule cerebrale numite astroglia. Aceste celule cuprind complet vasele de sânge din creier și au proteine, cunoscute sub numele de aquaporine, care permit LCR să se deplaseze prin țesutul creierului. Pe măsură ce lichidul curge, ea colectează proteine ​​toxice umplute greșit și alte deșeuri metabolice care se acumulează pe parcursul zilei. În cele din urmă, lichidul ia aceste toxine și le scurg din țesutul creierului și în vasele de sânge care ies. Deoarece aceste celule „gliale” joacă un rol atât de important, oamenii de știință au numit acest proces Sistemul Glymphatic.

Lasă un răspuns