Revitalizati viitorul si imbunatatiti-va starea de spirit: optimism la superlativ!

Revitalizati viitorul si imbunatatiti-va starea de spirit optimism la superlativ!

Aproape toata lumea se simte entuziasmata atunci cand se gandeste la viitor, insa traieste prezentul ca pe o corvoada. Te descrie asta? Ce s-a intamplat? Simti ca ai pierdut abilitatea de a visa, de a crede in tine suficient pentru a-ti imagina un viitor mai stralucitor. Daca da, nu esti singur. S-a intamplat. De multe ori.

Presiunile zilnice ale indeplinirii obligatiilor de munca si ale familiei pot fi coplesitoare. Fara a ne da seama ca pierdem din vedere posibilitatile. Odata cu trecerea anilor, privirea noastra se indreapta din ce in ce mai mult spre prezent: punand un picior in fata celuilalt doar pentru a satisface cerintele fiecarei zile. Visuri care au avut la un moment dat o astfel de promisiune, care a alimentat un sentiment de anticipare si bucurie, in cele din urma se afla dezumflate in spatele mintii noastre.

Ce am in minte? Nu este o masina sport (desi nu este o idee rea). Nu este o excursie la insule (o idee chiar mai buna!). Nimic din aceste lucruri. Ceea ce am in minte este mai putin costisitor decat o masina sport si dureaza mai putin decat o vacanta. Dar se impacheteaza mai mult decat oricare dintre ele si va dura mult mai mult.

Cel mai bun posibil sine

Va amintiti cand erati copil sau adolescent si va ganditi adesea la viata si cum ar fi in viitor? Se pare ca acest tip de gandire, in care cineva se indreapta spre viitor, are efectul de a creste optimismul si de a-si ridica starea de spirit. Semnificativ. Cu putin peste 20 de ani in urma, psihologii au inceput sa studieze cum sa maximizeze impactul benefic al valorificarii acestui tip de gandire. Au venit cu un exercitiu care a durat doar cateva minute pe zi.

Ce este acest exercitiu? Destul de simplu. Voi petreceti acel moment imaginandu-va in mod viu ce ar putea fi viata daca v-ati dezvolta in cea mai buna versiune posibila a voastra. Utpal Dholakia, profesor la Universitatea Rice, il insumeaza in felul urmator:

„Initial descoperit de psihologul Laura King in 2001, o serie de studii din ultimii 5-6 ani arata ca realizarea unui exercitiu simplu de vizualizare poate stimula optimismul cuiva. Psihologii il numesc vizualizarea „celui mai bun posibil sine”. In termeni simpli, aceasta implica generarea de imagini vii ale evenimentelor pozitive care apar in viitor cu dumneavoastra in centrul lor „.

Inainte de a merge mai departe si de a examina pasii simpli pentru cresterea optimismului, vreau sa mentionez repede de ce ar trebui sa faceti chiar efortul.

Iata cateva motive:

  • 1: Cand sunteti mai optimist, sunteti mai fericiti (acest lucru este bun pentru dvs. si pentru cei din jurul vostru).
  • 2: Cu cat sunteti mai optimist, cu atat sunteti mai imuni la eventuale boli.
  • 3: Optimismul actioneaza ca o bariera pentru depresie (si banuiesc si la anxietate). Nu este o bariera perfecta, nu un scut Star Wars care absolut impiedica depresia, dar cu siguranta va poate misca acul in favoarea dvs. de a fi mai putin deprimat si de-a lungul timpului poate fi un factor important in rezolvarea depresiei.
  • 4: puncte bonus, optimismul chiar face ca oamenii sa experimenteze durerea mai putin intens.

Lasă un răspuns