Pericolul real al unei mentalitati fixiste

Pericolul real al unei mentalitati fixiste

Exista un motiv bine stabilit pentru care unii oameni tind sa aiba un succes extrem de mare in timp ce altii abia reusesc sa se confrunte cu o diversitate de emotii negative pe parcurs. Exista un motiv bun pentru care unii indivizi pot cultiva si mentine obiceiuri sanatoase, in timp ce altii se lupta cu dependente. Deci, care este motivul?

MOD DE GANDIRE.

Mintea este un lucru incredibil. Include totul – ganduri, emotii, idei, convingeri, atitudini, dorinte, motivatii si, in esenta, fiecare aspect al vietii noastre. Comportamentul nostru (actiunile) este influentat de mintea noastra, deci totul trebuie sa inceapa cu un gand, care apoi va fi transpus in realitatea fizica.

Credintele noastre sunt influentate de mediul nostru extern, iar gandurile, emotiile si actiunile noastre sunt subiectul credintelor noastre actuale. Prin urmare, afirmand ca succesul unei persoane (personal si profesional) poate fi modificat odata ce mentalul persoanei sufera modificari.

Cine va poate schimba mentalitatea? Doar tu! Unii ar sustine ca parintii, profesorii si personalitatile autoritatilor au cel mai important rol, dar asta este doar daca le permiteti. Versiunea ta despre tine este complet diferita de cea a altora. Nici macar cel mai bun prieten, sotie / sot sau mama / tata nu va poate cunoaste adevaratul.

Desigur, majoritatea dintre noi nici macar nu ne cunoastem si aceasta este o problema majora care trebuie rezolvata imediat. Cum poti sa faci asta?

CONSTIINTA DE SINE!

In momentul in care incepeti sa va ingrijiti despre minte si despre circumstantele voastre interne in momentul in care veti incepe sa schimbati ceva. Probabil de aceea sunteti aici, cititi acest post, cautati sfaturi despre cum sa va imbunatatiti.

Exista tipuri infinite de mentalitati, dar putem deosebi foarte usor doua mari categorii: fixe si in crestere. Sa exploram subiectul in continuare.

Ce este o mentalitate fixa?

Dupa cum a fost clasificata de Carol Dweck, un psiholog renumit care a studiat aspectele mentalitatii pentru intreaga sa viata, o mentalitate fixa este o mentalitate care urmareste validarea. Individul construieste un anumit grad de cunostinte si abilitati din diferite motive. Apoi, in loc sa le imbunatateasca in mod constant, fiintele persoanei sa caute validarea de la altii, incercand sa se dovedeasca in diferite moduri.

O persoana cu o mentalitate fixa poate cultiva cu usurinta indoieli, confuzii si obiceiuri de amanare deoarece esecurile il fac vulnerabil.

Ce este o mentalitate de crestere?

O mentalitate orientata spre crestere isi incepe existenta in acelasi mod ca si mentalitatea fixa, doar ca exista o diferenta majora pe termen lung. O persoana care poseda o mentalitate a cresterii construieste cunostinte si abilitati in timp ce cauta maiestrie si excelenta. Aceasta persoana nu se va opri sa se laude, dar va continua sa castige mai multe experiente care ii vor conduce mai aproape de „perfectiune”.

Persoana orientata spre crestere percepe esecurile ca feedback util. Nu se opreste sa se intrebe daca este apreciat de ceilalti sau daca ar trebui sa faca mai mult pentru a impresiona. Persoana orientata spre crestere isi cauta excelenta prin practica. Aceasta implica coerenta si persistenta. Cand esueaza, nu este descurajat, ci mai degraba motivat sa reuseasca data viitoare.

Lasă un răspuns