Sapte moduri de a deveni un ascultator activ folosind muzica clasica

Sapte moduri de a deveni un ascultator activ folosind muzica clasica

Muzica este prezenta aproape in fiecare activitate din viata noastra de zi cu zi. Indiferent daca va aflati intr-un lift, asteptati in linie la un magazin de droguri sau cumparati pantofi noi, muzica probabil se joaca in jurul tau. Dar intrebati-va acest lucru, asculta cu adevarat aceasta muzica sau pur si simplu o auziti? Sunt sanse, faci asta din urma.

De ce este atat de importanta distinctia dintre auz si ascultarea cu adevarat? Pentru multi dintre noi, invatarea de a asculta in mod intentionat si de a ne acorda o atentie nelimitata muzicii poate beneficia de multe domenii ale vietii noastre. Asa cum am observat in treizeci de ani de predare a ascultarii active si a aprecierii muzicii clasice, atunci cand oamenii incep sa asculte cu adevarat muzica si in special muzica clasica, ei devin mai buni ascultatori si comunicatori in locurile lor de munca, relatii si dincolo. Beneficiile invatarii de a asculta in mod intentionat sunt cu adevarat nesfarsite.

Multi oameni cred ca au nevoie de o pregatire speciala pentru a intelege muzica clasica. Eu sustin, in timp ce nu toti suntem muzicieni virtuozi, toti suntem ascultatori virtuozosi. Pentru cei care doresc sa profite de beneficiile ascultarii muzicii clasice, am prezentat sapte pasi pe care ii puteti lua astazi pentru a va ajuta sa deveniti un ascultator mai bun clasic.

1. Ia o decizie. Primul pas in ascultarea activa este pur si simplu sa va intrebati: „Ma ascult cu adevarat?” Acest lucru pare ridicol de evident, nu? Dar avem de fapt o decizie. Trebuie sa decidem daca mergem la o sarcina multipla – care include chiar si sa ne gandim la alte lucruri – sau, ne indreptam monofocalizat si dam muzicii atentia noastra nedivulgata.

2. Imbratiseaza singur timpul. Acest lucru poate parea anti-social, dar adevarul este ca, chiar atunci cand 2 000 de oameni stau impreuna in Sala Carnegie, ei se afla fiecare in propria lume privata de ascultare, luand in sunetele din jurul lor si avand propriile lor reactii private. Deci, nu va ganditi de doua ori sa stati in fata calculatorului sau a telefonului cu tine inauntru.

3. Utilizati YouTube. Nu e vorba de vechile zile cand muzica clasica – curioasa trebuia sa treaca prin cosuri de inregistrari de vinil LP sau case de CD-uri fara nici o directie pe ce sa cumpere. Intreaga istorie a clasicului este tot pe YouTube, gata pentru placerea dvs. – gratuit!

4. Ramaneti fideli celor mai cunoscuti cantareti. S-ar putea sa va intrebati de unde sa incepeti daca nu sunteti familiarizati cu clasicul. Iata opt optiuni excelente pentru a va uda picioarele:
Mozart: Intamplarea la nunta lui Figaro (04:30)
Bach: Concertul nr. 4 din Brandenburg, Miscarea III (05:00)
Mozart: Concertul nr. 21 al pianului, Miscarea II (06:30)
Brahms: Simfonia nr. 4, Miscarea III (06:00)
Fauré: Pavane (versiune orchestrala fara cor) (06:30)
Beethoven: Simfonia nr. 5, Miscarea I (07:30)
Rachmaninoff: Concertul nr. 2 al pianului, Miscarea II (11:30)
Ravel: Daphnis et Chloé – Suite 2 (16:00)

5. Gasiti-va focalizarea. Dupa ce ati decis sa ascultati cu toate facultatile voastre, s-ar putea sa va intrebati: „La ce ma concentrez cu adevarat?” Acordati atentie ritmurilor, melodiilor, armoniilor, contrastului de intensitate si de moale, diferitele sunete fiecare instrument sau grupul de instrumente si forma. Luati nota de schimbari si asemanari. Sunt repetate cateva melodii? Sunt repetate identic sau alterate? Ce alte modificari observi?

6. Pastrati atentia. Este normal ca mintea ta sa se rataceasca pe masura ce incerci sa te concentrezi complet pe muzica. Cand se intampla acest lucru, pur si simplu aduceti mintea inapoi la observarea melodiei si instrumentelor care se joaca. Bucurati-va de contrastul de intensitate si de moale, asa cum apar in timp real. Odata ce va indreptati atentia catre muzica, monologul dvs. intern va disparea rapid.

7. Cautati ajutor! Inca te intrebi ce sa asculti? Cautati prietenii vostri care asculta clasic pentru indrumarea lor. Nu aveti pe cineva pe care sa-l puteti intreba? Puteti vizita oricand pagina YouTube a Discipurii Orchestrei si puteti selecta din oricare dintre scurtele Discovery Chat pentru a incepe. Ascultati fericit!

Lasă un răspuns