Noutati din piata financiara: 2018 este perioada ideala pentru vanzarea aurului

Pretul aurului

Aurul este un metal pretios care nu isi pierde valoarea nici in cele mai gri perioade ale dezvoltarii economice. Mai mult, institutiile bancare si casele de amanet practica „autofinantarea”, ceea ce inseamna ca vanzarea si cumpararea de aur pot fi semne ale unei crize. Totusi, cu o experienta inceputa in anul 1997, Romero Gold Trade nu se remarca neaparat prin episoade de criza financiara, ci prin relatii si parteneriate care dureaza de ani, relatii care i-au definit imaginea si statutul de partener de incredere pentru persoanele fizice si juridice ce au apelat la serviciile sale, fie pentru topitorie, fie pentru vanzare, respectiv cumparare a aurului. Totusi, ce ii indeamna pe clienti sa vanda bijuterii si aur brut? Echipa din spatele topitoriei de aur www.romerogoldtrade.ro ne prezinta principalele trenduri ale anului 2018 in materie de vanzare a metalelor pretioase:

Inflatia scazuta

Marfurile de tot felul pot fi influentate de tendintele inflationiste. De altfel, toate masurile de inflatie sunt supuse unor reglementari ce pot afecta si veniturile, dar si conditiile de trai. Cel mai recent, indicele preturilor de consum a aratat o rata anuala de inflatie de 1,9% in luna august a anului trecut, sau 1,7% in cazul excluderii alimentelor si energiei. Indicele preferat pentru cheltuieli cu consumul personal a aratat o rata a titlurilor chiar mai mica, la 1,1% in iulie (cele mai recente date) si o rata „de baza” de 1%. Este clar ca preturile aurului nu ajung in urma presiunilor inflationiste.

Riscul de pe piata

Catalizatorul tipic care declanseaza un interes crescut pentru aur este pur si simplu teama. Activul este vazut ca un refugiu sigur in vremuri de instabilitate financiara. Dar contraintuitiv, aurul a crescut brusc chiar si in timpul unei mari cautari pentru piata de capital. De fapt, chiar a depasit performanta. Fondurile par a sfida mediul de risc, ceea ce insemana ca oricand veti decide sa vindeti aur, veti face o alegere inspirata, deoarece aurul se numara printre putinele metale pretioase care nu isi pierd valoarea indiferent de momentul la care se face schimbul intre client si institutia colaboratoare.

Mediul geopolitic de risc

In timp ce situatia din Siria este incredibil de deprimanta si ISIS ramane cu lovituri dure in Orientul Mijlociu, Occidentul nu isi schimba comportamentul de consum in privinta aurului. In perioadele de criza – inclusiv socurile declansate de evenimentele de pe piata, precum si socurile conduse de factorii geopolitici – aurul isi gaseste de obicei locul si nu ramane in afara contextului economic prielnic dezvoltariii unui stat. Dar, in ansamblu, mediul politic global ramane la fel si, oricat de sobru ar parea, aurul isi mentine statutul independent de contextul generat de situatia statelor.

Inca nu sunteti convinsi ca anul 2018 este ideal pentru a investi si a obtine profit din aur? Atunci luati in calcul efectul bitcoin. Investitorii nu ar trebui sa se piarda din cauza tranzactiilor cu bitcoin, deoarece aurul s-a luptat intotdeauna pentru suprematia pozitiei pe care o ocupa. Totusi, se pare ca tranzactiile de acest tip se imbina cu multi alti factori guvernamentali si interstatali care, independent de reglementarile statului, pot influenta pretul aurului. Daca au sau nu un impact major nu se poate prezice, insa, daca in 2017 s-au constatat implicatii la nivelul pretului de vanzare al aurului, anul 2018 va ofera un context prielnic pentru a investi in aur sau a cuantifica valoarea aurului pe care il detineti.

Lasă un răspuns