Ce factori pot influenta buna functionare a unui cos de fum?

Cosul de fum este piesa de rezistenta a unui sistem de incalzire, el fiind responsabil de evacuarea gazelor in siguranta si de randamentul intregului sistem. Alegerea unui cos de fum de calitate influenteaza calitatea aerului din locuinta dumneavoastra si va afecteaza in mod direct sanatatea. Astfel, in momentul construirii unui cos de fum nou sau in cazul reparatiei unuia mai vechi, este important sa se tina cont de cateva aspecte foarte importante care sa asigure o functionare in parametrii normali.

In primul rand eficienta unui cos de fum este data de capacitatea acestuia de a evacua fumul in exteriorul locuintei. Astfel, peretii interni ai cosului trebuie sa fie cat mai verticali pentru ca extragerea sa se produca in cel mai scurt timp.

Materialul din care este confectionat este un alt element care poate afecta buna functionare a unui cos de fum. Inoxul, ceramica, otelul sunt doar cateva dintre cele mai intalnite materiale din care sunt fabricate cosurile de fum. De departe cele mai eficiente cosuri de fum sunt cele realizate din otel inoxidabil care prezinta un dublu perete izolat termic. De asemenea, un cos de fum intretinut corespunzator are o durata de folosinta mai mare.

Locul in care este construit un cos de fum contribuie atat la incalzirea locuintei cat si la amenajarea acesteia si la modul in care spatiul util al casei este folosit. Cosul de fum poate fi amplasat fie la interior, fie la exterior, in functie de caracteristicile acestuia si dorintele fiecarei persoane.

Dezavantajul pozitionarii in interior consta in faptul ca acest cos de fum poate ocupa mai mult spatiu, insa o mare parte din caldura acestuia este cedata ambientului si pastrata mai mult timp, chiar si atunci cand centrala este stinsa. Pe de alta parte, daca luati in considerare amplasarea la exterior este bine sa aveti in vedere si factorii naturali, precum directia vantului, care pot influenta tirajul unui cos de fum.

Pentru a evita pierderea caldurii la exterior, este esential sa izolati cosul de fum foarte bine, astfel incat acesta sa-si mentina temperatura si sa nu se raceasca in scurt timp. Totodata, cosul de fum trebuie sa fie adaptat puterii centralei si sa aiba o inaltime corespunzatoare. Un alt aspect important este constituit de diferenta dintre densitatea fumurilor de combustie si densitatea aerului de afara. Cu cat fumurile au o temperatura mai ridicata, cu atat ele sunt mai putin dense, iar cu cat sunt mai putin dense cu atat sunt mai usoare, astfel ca este mult mai usor pentru cosul de fum sa le evacueze.

Dupa cum ati putut observa, un cos de fum nu este un element lipsit de importanta, ci dimpotriva, el este cea mai importanta componenta a unui sistem de incalzire. Un cos de fum plin de funingine sau de gudron, devine usor inflamabil si nu mai functioneaza in mod eficient. Asadar, intretinerea si curatarea sunt doua aspecte care nu trebuie sa fie pierdute din vedere, intrucat un cos de fum nu dispune de un sistem de auto-curatare. Acest proces este deosebit de important atat pentru a reduce consumul de combustibil, pentru a preveni posibilele intoarceri ale gazelor nocive, cat mai ales pentru protectia persoanelor si a mediului inconjurator. Pentru alegerea celui mai bun cos de fum MaxStil va pune la dispozitie o gama variata de modele potrivite pentru cerintele dumneavoastra.

Lasă un răspuns