Reguli de folosire a unei plite cu inductie

Plitele cu inductie reprezinta o solutie ideala in bucatarie insa acestea nu sunt atat de bine cunoscute la noi. Multi avem notiunile de baza insa acestea pot fi eronate sau interpretate gresit. Pentru a ne convinge ca vom clarifica anumite lucruri vom explica cum se foloseste o plita incorporabila Whirpool, cu mentiunea ca regulile se pot aplica in mare parte la toate plitele incorporabile cu inductie sau nu.

In principiu fiecare plita trebuie sa respecte niste norme internationale de siguranta astfel incat sa nu ne ranim decat dintr-o neglijenta mare de care nu ne poate feri nici un producator. Cu toate acestea trebuie sa fim constienti ca la o anumita plita pot aparea deficiente atat in momentul fabricarii cat si pe parcursul livrarii astfel incat trebuie sa ne luam masurile de siguranta pe care le avem si la o plita obisnuita. Spre exemplu nu trebuie sa atingem cu mana goala plita chiar daca stim ca ea se incalzeste strict pe suprafata in care se afla un vas eletromagnetic. O simpla defectiune poate face ca intreaga suprafata a plitei sa se incinga simultan, independent de acel vas.

In timpul gatirii pe ecranul plitei poate aparea litera “H”. Aceasta ne indica faptul ca exista caldura reziduala, adica exista o temperatura mai mare de 60 de grade in afara suprafetei pe care se afla vasul de gatit. Asadar nu trebuie atinsa plita pana cand nu dispare acea litera de pe ecran.

Plita pe inductie este una electrica astfel incat aceasta are circuite interne care se pot deteriora din cauza caldurii sau care pot provoca lucruri mult mai neplacute. Pentru a preintampina astfel de probleme plitele sunt proiectate cu un sistem de protectie care la un moment dat, cand temperatura devina prea mare pentru o lunga perioada de timp, acesta ne previne intr-un fel sau altul. Cel putin plitele Whirpool se sting automat si pe afisaj apare un mesaj de eroare. Nu trebuie sa ne panicam. Plita nu s-a stricat ci va functiona imediat ce temperatura scade.

Dupa ce am instalat plita trebuie sa stim ca nu putem gati cu orice vas. Aceasta functioneaza doar cu vasele care sunt capabile sa reactioneze cu un magnet sau cele care au un simbol specific. Nu trebuie sa folosim insa orice vas care functioneaza. Pentru a nu zgaria plita trebuie sa evitam vasele cu fundul aspru. De asemenea pe plita nu trebuie sa punem niciodata vase incinse si nici vase goale emailate sau din aluminiu pentru ca pot deteriora plita. Inainte de a fi puse pe plita, vasele trebuie verificate sa fie uscate la baza.

In bucatarie se mai intampla si incidente. Uneori ne poate sari ulei sau grasime fierbinte pe plita, care poate lua foc. Cea mai mare greseala ar fi sa incercam sa stingem focul cu apa. Ideal ar fi sa stingem plita si sa acoperim oala cu un capac pana cand plita se raceste. Aceasta este solutia recomandata de producatori insa noi putem gasi alte solutii mai eficiente daca ne gandim insa niciodata nu trebuie folosite lichide.

Aceste sfaturi le gasim in aproape toate manualelor de comercializare ale plitelor cu inductie. Indicat ar fi sa citim aceste manuale pentru ca in ele gasiti mai multe indicatii atat general valabile cat si specifice fiecarui model de plita in parte.

Lasă un răspuns