Cuvinte de gen comunist

comunism

Deşi au trecut mai bine de 20 de ani de la Revoluţia din decembrie ’89, şi perioada comunistă a apus, există o serie de cuvinte pe care, de fiecare dată când le aud, le asociez cu acele vremuri. Ştiu că nu putem clasifica nişte cuvinte ca fiind comuniste sau capitaliste, ţine doar de specificul limbajului din acel timp.

Crainic – Este cuvântul căruia îi atribui cel mai înalt grad de comunism dintre cele din lista de mai jos. 100%.  Nu există cuvânt mai comunist decât ăsta. E şeful suprem al cuvintelor comuniste. Mi se pare penibil să-l cataloghezi pe un prezentator din ziua de azi ca fiind crainic. Pare  jignirea supremă.

Cooperativă – Ştiu că nu-i singurul sens pe care-l are, dar mă duce cu gândul la magazinele alea mari şi urâte, de la sate, cu rafturi mari şi aproape goale. Şi cu mirosul ăla specific.

Şlagăr – Deci cum? “Şlagăr”? Pfuaaai, cum sună! V-a luat râsul, nu-i aşa? Şlagărul este un fel de hit de gen comunist.

Congres – Nu-i greu de înţeles de ce cuvântul ăsta intră în categoria comunismelor. Conducătorul, secretarul general, PCR,  Ceauşescu, congresul. Summit sau meeting (da, ştiu, englezisme) sună mult mai bine.

Semănătoare – Mă duce cu gândul la CAP-uri, raportări de producţii record la hectar, muncă voluntară şi tot felul de maşini agricole de producţie sovietică.

Lozincă – Varianta neolitică a mult mai popularului termen “scandare”. Mă zgârie pe timpane şi-mi aminteşte de lozincile care erau obligatorii de ziua măritului conducător, de 23 august sau cu prilejul vizitelor oficiale ale cuplului ceauşist.

Cam asta-i lista mea. Rămâne deschisă. Aveţi şi alte exemple?

Lasă un răspuns