Sa ne cunoastem laptopul mai bine: informatii despre display si performanta grafica

Cand vorbim despre calitatea video sau grafica a unui laptop trebuie sa luam in considerare mai multe aspecte: marimea display-ului, rezolutie, tip de ecran, procesorul grafic, conectica laptop. In general oamenii iau in considerare doar primele trei dintre aceste aspecte si intradevar, pentru cei mai multi, acestea trei sunt de ajuns. Procesorul grafic conteaza doar atunci cand vrem sa ne jucam jocuri HD, cu mult dinamism. De aceea, vom prezenta dedesubt primele trei aspecte care decid calitatea display-ului pentru laptopul dumneavoastra.

Marimea display-ului

Power Laptop ServiceDisplay-urile laptopurilor vin intr-o gama larga de marimi, care depinde de tipul de laptop pe care il detii. Display-urile mai mari, vin adesea ca inlocuiri ale monitoarelor desktop, in timp ce laptopurile ultraportabilele au un ecran micut, care sa creasca capacitatea acestora de a fi transportate cu usurinta. Luand in considerare dezvoltarea tehnologica recenta, multe sisteme vin acum cu un ecran aspect ratio, ori pentru a obtine un display mai… cinematografic, ori pentru a reduce dimensiunea ecranului in adancime si pentru a obtine astfel un sistem mai ingust.
Masurarea display-ului se face pe diagonala.  Dimensiunile standard se masoara in inch si sunt urmatoarele:

 • Netbook: 12″ sau mai putin
 • Ultraportabil: 13.3″ sau mai putin
 • Mediu: intre 14″ si 16″
 • Substitut pentru monitor: intre 17″ si 19″
 • Display-uri uriase: 20″ si peste.

Rezolutia display-ului

Rezolutia ecranului laptopului tau, reprezinta numarul de pixeli de pe display numarati de-a lungul si de-a latul ecranului. Imaginile sau video-urile vor rula la calitatea cea mai buna daca respecta aceasta rezolutie nativa. Adesea este posibil un rulaj la o rezolutie mai mica pentru a economisi baterie. In acesta caz vei vedea imaginea mai mica decat ecranul cu o banda neagra in jur, ori vei vedea imaginea intinsa si din aceasta cauza la o calitate mai scazuta.

O rezolutie nativa mai ridicata permite afisarea pe orice display laptop a unor imagini de o claritate mult mai mare, insa fonturile vor fi foarte mici si greu de citit. Pentru persoanele cu probleme de vedere aceasta ar fi o adevarata provocare. Fonturile se pot schimba din sistemul de operare, insa aceasta modificare ar putea avea efecte nedorite asupra unor programe. Iata putin mai jos diferitele acronime si rezolutia la care se refera fiecare dintre ele:

 • WVGA: 800×480
 • SVGA: 800×600
 • WSVGA: 1024×600
 • XGA: 1024×768
 • WXGA: 1366×768 or 1280×800
 • SXGA: 1280×1024
 • SXGA+: 1400×1050
 • WXGA+: 1440×900
 • WSXGA+: 1600×900 or 1680×1050
 • UXGA: 1600×1200
 • WUXGA: 1920×1080 or 1920×1200

Tipul de display

Si acesta poate face diferenta in ceea ce priveste performanta video a laptopului tau. Cand spun tip de display ma refer de fapt la tehnologia folosita pentru panelul LCD, conectica laptop  si la suprafata de acoperire a ecranului.

Exista doua tehnologii de baza folosite la LCD-urile laptopurilor in ziua de astazi: TN si IPS. Panelurile TN sunt cele mai comune si mai ieftine de pe piata si tind sa ofere rate de refresh foarte rapide. Dezavantajele acestora sunt unghiurile inguste de vizionare si culorile. Unchiurile de vizionare au efecte de slabire a culorilor si a luminozitatii display-ului cu cat mai mult de departezi de centru. Pentru cei care doresc culori mai multe si uniform distribuite si unghiuri de vizionare mai mari, panelurile IPS sunt solutia cea mai buna. Acestea costa mai mult, au rate de refresh mai scazute si nu sunt potrivite pentru jocuri video performante, insa pentru designeri sunt mai folositoare.

In ceea ce priveste suprafata de acoperire a display-ului, majoritatea utilizatorulor de laptop le folosesc pe cele lucioase pentru ca acestea ofera o bogatie coloristica si o luminozitate mai mare. Dezavantajul lor este ca, atunci cand incaperea este foarte luminata, sau cand suntem afara, display-ul se innegreste foarte tare si face imposibila vizionarea diferitelor imagini de pe ecran. De aceea unele companii folosesc suprafete de acoperire mate, care reduc reflectarea luminii de afara, dar au contraste si culori mai sterse.  Asadar gandeste-te bine, unde folosesti cel mai adesea laptopul inainte sa alegi un anumit tip de display laptop.

1 Comment

 1. Baterie Laptop says: Răspunde

  Extrem de util articolul, performa

Lasă un răspuns